zagaduvanje

„Екогерила“: Двојно намален бројот на болни деца по затворањето на „Југохром“

Бројот на болни деца со распираторни болести во Полошкиот Регион двојно се намалил по затворањето на фабриката „Југохром“ минатата година. Ако во 2015…

пред: 1 ден Оригинален напис: Македонија – А1он

Скопје го надмина годишниот ЕУ лимит за аерозагадување уште во февруари

Скопје и оваа година ги надмина годишните дозволени ЕУ граници за аерозагадување уште во февруари, што е показател дека еколошката и здравствена голгота…

пред: 1 ден Оригинален напис: Македонија – А1он

Град Скопје ги укина вонредните мерки против загаденоста

Град Скопје ги укинува вонредните мерки и интервентните препораки за намалување на загаденоста, меѓу кои беше и бесплатниот автобуски превоз. „Мерките и препораките…

пред: 21 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

Македонија втора по загаденост во Европа, веднаш зад Босна и Херцеговина

Македонија е на второто место по загаденост во Европа, веднаш по Босна и Херцеговина. Најзагадени држави во Европа според присутните штетни честички во…

пред: 39 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

ВИДЕО: Како што носат закони по скратена постапка, така може да го решат и ова прашање

Дел од педесетината граѓани кои протестираа пред Владата за аерозагадувањето, изјавија дека животот во Скопје станува секојдневна фрустрација поради високите концентрации на канцерогени…

пред: 39 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

ФОТО: Повеќе новинари од граѓани на денешниот протест против загадувањето

На денешниот протест пред Владата на Република Македонија во Скопје, педесетина граѓани протестираа против загадувањето на воздухот. Протестот што започна околу 12 часот…

пред: 39 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

Греењето на домовите најголем извор на загадување

Извештајот за квалитетот на воздухот подготвен од Интерресорската група составена од 17 државни институции и граѓански еколошки организации покажа дека греењето на домовите…

пред: 85 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

О2 Коалиција: Рекордно најнизок удел за заштита на животна средина во најголемиот буџет до сега за 2018 година

„Ако го погледнете Буџетот за 2018 ќе видите дека за Заштита на животна средина планирани се, замислете дури ЦЕЛИ 0.4% од вкупните расходи!…

пред: 90 дена Оригинален напис: Македонија – А1он