театар

Алаѓозовски: Со што и со кого се солидаризираа актерите во МНТ?

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, рече дека вчерашниот чин на актерите во Македонскиот народен театар кои не ја одиграа претставата „Ничија земја“ во…

пред: 108 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

Да живее слободниот театар!

Омаловажувачко е чувството кога ќе бидеш фрлен на маргините само затоа што гласно зборуваш дека не се согласуваш со нечии политики, со култура

пред: 161 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Искра Гешоска за Иван Ивановски

И во време на целосно отсуство на критичка рефлексија во сите сфери на уметничката продукција, загубата на Иван Ивановски ја чувствувам како ненадоместлива

пред: 168 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Зошто баш театар?

Сфаќам дека одамна никој не нè учел дека е сосема во ред да се сретнуваме со себеси; да грешиме зашто единствено така ќе

пред: 237 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Зошто баш театар?

Сфаќам дека одамна никој не нè учел дека е сосема во ред да се сретнуваме со себеси; да грешиме зашто единствено така ќе

пред: 237 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Инфантилизација на Нови Сад

Дејан Пројковски, главен државен режисер за време на автократското владеење на Никола Груевски, од естетиката на најполитичкиот ренесансен автор, кој се вика Вилијам

пред: 252 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Театарска претстава на Кунстверкштат според делата на Данил Хармс

Претставата е работена според текстовите на Данил Хармс кои вклучуваат историски материјали како бележниците на Хармс, полициските досиеја, сведоштвата на пријателите… повеќе

пред: 268 дена Оригинален напис: okno.mk/statii