Свет

Некогаш омиленото списание за млади „Политикин Забавник“ обвинето за афирмација на српските нацисти

Насловната страница на изданието на Политикин забавик од 18 јануари 2019 година и скен на контроверзниот напис насловен „Кој биле љотиќевците“, заедно со …

пред: 14 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Зошто ерменските раселени лица сѐ уште живеат во хотел и по 30 години од бегството од Азарбејџан?

Хотелот „Наира“ во Ереван е дом на бегалци од Азарбејџан. Фотографија преземена од „Чаи-кана.орг“. Искористена со дозвола.
Овој напис е сторија на „Чаи-кана.орг“

пред: 18 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Непознатата трагедија на 28-те мавритански војници кои беа егзекутирани на Денот на независноста

Кадар од екранот со 28-те војници кои беа егзекутирани на Денот на независноста – видео поставено од Ибрахима Соу.
Ноќта на 28 ноевмри…

пред: 18 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Sex Education: Суштински и комплексен приказ на тинејџерското искуство на црната квир младина

Во време кога немаме мир од честопати површните телевизиски обиди за “разновидност”, серијата Sex Education на Netflix дава импресивен, повеќеслоен портрет со кој…

пред: 19 дена Оригинален напис: Коалиција МАРГИНИ

Новите закони за интернет во Русија – и нивното молчеливо прифаќање од страна на технолошки гиганти од САД – предвидуваат проблеми за луѓето со различни ставови

Протест против онлајн цензурата во Калининград, Русија. На плакатот пишува: „Почитувајте го рускиот устав“. Фотографија на Александр Подгорчук, Klops.ru. (CC BY 4.0)
Законот

пред: 38 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Кампањата на Кина против Божиќ го отежнува славењето на празникот

На таблите пишува: „Делувајте и не прифаќајте го фестивалот на Западот“ и „Промовирајте ја традиционалната култура, не прифаќајте го фестивалот на Западот“. Слики …

пред: 40 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

100 дена за Ала: Семејството на египетскиот активист ги одбројува деновите до неговото пуштање од затвор

Ала Абд Ел Фатах, фотографија на Нариман Ел-Мофти.
По пет години поминати во затвор, египетскиот блогер и активист Ала Абд Ел Фатах треба…

пред: 50 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Драгица Здравеска – Бегалец

Го здогледав на платформата, стоеше без да се помести додека луѓето френтично се движеа
Прикован за земјата ко со синџир од непоимлива болка.…

пред: 72 дена Оригинален напис: #100TPC – Macedonia

Студенти протестираат за академска слобода на неколку дена пред истекот на последниот рок за соросовиот Централно-европски универзитет да остане во Унгарија

Студенти во Будимпешта протестираат со банер на кој се испишани акронимите на академските институции кои се под закана во Унгарија. „Ослободете ги Корвин, …

пред: 82 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Бегството на поранешниот македонски моќник во Унгарија предизвика наплив од дезинформации

Сликата преработена од страна на македонскиот сатиричар Александар Дојранлиев на која е прикажан поранешниот премиер со антимигрантски ставови Никола Груевски облечен како бегалец …

пред: 89 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски

Војната, лошото управување и климатските промени се главните причини за недостатокот на вода во Јемен

Мало девојче опкружено со празни канистери, слика од екранот од видео на „Позитив Јемен“.
Јемен, стадиумот на една од најлошите хуманитарни кризи…

пред: 96 дена Оригинален напис: Global Voices на македонски