Култура

Монографија за манастирот „Св.Наум Охридски“ од академик Цветан Грозданов

Во издание на МАНУ и на книгоиздателството „Матица македонска“ од Скопје, излезе од печат колор-монографијата за манастирот „Св.Наум Охридски“ од академик Цветан Грозданов.…

пред: 914 дена Оригинален напис: Meta.mk

Заспаниот разум раѓа чудовишта

Симона, ќе ми резервираш ли четири билети за во среда? Фризираниот Нетмобил со мотор од Ауди А3, е регистриран за петмина, а ние…

пред: 920 дена Оригинален напис: Ribaro MK

Љубица Дуноска – Душа без душа

Како пар потсинати детски дланки кои носат храна,
како модрици скриени под ракави,
како избришани солзи на мајчин образ ,
како празен поглед…

пред: 979 дена Оригинален напис: #100TPC - Macedonia

Ива Маневска – * * *

Нема човек почовек од мојот човек најчовек.
Верувам живее како дете со најдолги раце не само за да
ги лета сите мои мртви…

пред: 979 дена Оригинален напис: #100TPC - Macedonia

Мајкл Ротенберг – Одбери

Нешто ми кажува
Дека мајмуните сакаат да ги оставиш на мира
Не пушат пури и не играат покер
Не сакаат да се маскираат…

пред: 979 дена Оригинален напис: #100TPC - Macedonia