Култура

Она што нè радува

Во денешно време секој уметник, и не само уметник, туку секој човек, е Синиот Јавач, кој треба во себе да ја убие ламјата

пред: 770 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Празни зборови

Испаѓа дека онака седнатото раководство – министер, заменик министер, државен секретар (за кого искрено се чудам што бара во такво друштво?) – дневно

пред: 773 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

„Изгореници“ – изложба на Иван Ивановски во Љубљана

На 5 јануари (вторник) во Галерија МКД во Љубљана ќе биде отворена изложбата „Изгореници“, составена од слики на македонскиот уметник Иван Ивановски. Изложбата ќе биде отворена

пред: 776 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Министерство за култура: Дозволата на ММИ одземена зашто потрошила повеќе од законскиот лимит

Министерството за култура информира дека дозволата за колективно управување со правата на уметниците, музичките изведувачи и произведувачи на фонограми на Македонската музичка индустрија…

пред: 777 дена Оригинален напис: А1он » Македонија

Министерството за култура му ја одзеде лиценцата на здружението на музичките продуценти

Министерството за култура донело решение за одземање на лиценцата на здружението Македонска музичка индустрија (ММИ), кое влезе на сила од 1 јануари. „Причината…

пред: 777 дена Оригинален напис: А1он » Македонија

Светска јубилејна награда „Микеланџело“ за македонскиот сликар Јордан Манасијески

Крајот на минатата година, на ликовен план, ја одбележа јубилејната награда „Микеланџело“ за македонскиот сликар Јордан Манасијески која, истовремено, му ја донесе и…

пред: 778 дена Оригинален напис: Meta.mk

Промовирани 50 нови наслови од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“

Педесет нови наслови од едицијата „Ѕвезди на светската книжевност“ денеска беа промовирани во Порта „Македонија“. Книгите се дел од владиниот проект кој започна…

пред: 778 дена Оригинален напис: Meta.mk