Култура

Денеска почнува августовскиот дел од Научната и уметничка визита „Охрид 2016“

Денеска почнува вториот, августовски дел од Научната и уметничка визита „Охрид 2016“, во организација на Македонската академија на науките и уметностите. Предавање во…

пред: 532 дена Оригинален напис: Meta.mk

„Охридско лето“: Празнична програма со литванскиот „Хортус Музикус“

Дирекцијата на музичко-сценскиот фестивал „Охридско лето“ одбра вечерва, илинденската празничната програма да ја исполи со својот настап ансамблот „Хортус Музикус“. Концертот ќе се…

пред: 532 дена Оригинален напис: Meta.mk

Музејски културен центар „Лапидариум“ во комплексот „Куќа на Робевци“ во Охрид

Во рамките на музејскиот комплекс „Куќа на Робевци“ во Охрид почна да функционира музејскиот културен центар „Лапидариум“, кој беше целосно обновен со средства…

пред: 534 дена Оригинален напис: Meta.mk

Безвредни вредности

Во периодот на десетгодишното владеење на квазипатриотиве снема повеќе од дузина споменици низ градов! Нагрдени се Скопското кале, Камениот Мост, нагрден е градов,

пред: 537 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

На „Охридско лето“ театарска претстава „Арторкестра“ од Букурешт

Вечерва на програмата на „Охридско лето“ е театарската претстава „Арторкестра“ на Националниот театар „И.Л. Карагиале“ од Букурешт, во режија на Хорија Суру. Најавена…

пред: 538 дена Оригинален напис: Meta.mk

Фешта во фацата на хипокризијата на четвртото издание на „ДримON“

Со провокативниот наслов „Фешта во фацата на хипокризијата“, околу кој е конципиран стартниот ден на Фестивалот за процесирање култура „ДримON“, започнува петдневната програма

пред: 539 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

На спомениците не треба да им се верува

„Могилата на непобедените“, едно од ремек делата на Богдан Богдановиќ во Македонија, била нарачана по повод одбележувањето на 20-годишнината од востанието / првата

пред: 540 дена Оригинален напис: okno.mk/statii