Култура

(Само)Понижување

Ако во културата смените некој од алчнине криминални директори – ја понижувате институцијата? повеќе

пред: 9 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Дискусии и работилници „Неискористената моќ на уметноста и културата за општествени промени“

Заробените институции и украдените јавни простори – поттик за креирање на креативен отпор/протест. Дискусии и работилници за моќта на уметноста и културата за

пред: 11 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Премиера на преставата „Странци“ во Драмски театар

„Странци“ е „драмомедија“ во која пријатели играат игра на споделување на телефонски пораки, фотографии, разговори на социјалните мрежи и ги откриваат личните тајни, отварајки

пред: 12 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Почина актерот Салаетин Билал

Почина Салаетин Билал (76), македонскиот театарски, филмски и телевизиски глумец од турска националност кој играше во повеќето филмови на најпознатите македонски режисери. повеќе

пред: 12 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Почина актерот Салаетин Билал

На 76-годишна возраст почина Салаетин Билал (76), македонскиот театарски, филмски и телевизиски актер, кој играше во голем број филмови, телевизиски серии и театарскии…

пред: 12 дена Оригинален напис: Meta.mk

Саемот на книга го посетиле 44.300 посетители

Саемот на книга 2018 завршува денеска, а манифестацијата до вчера ја посетиле 44.300 посетители, информираа организаторите. На 30. јубилејно издание се претставиле 70-на…

пред: 14 дена Оригинален напис: Meta.mk

Шверцери фатени на „Табановце“ со големо количество антички монети и други артефакти

Македонски државјанин што живее во Виена и српски државјанин што живее во валандовско Марвинци добија кривични пријави поради шверцување антиквитети. Случајот бил откриен…

пред: 15 дена Оригинален напис: Meta.mk

По светските фестивали, „Исцелител“ повторно во кината низ Македонија

По шестмесечната успешна фестивалска турнеја на филмот „Исцелител“ на младиот Ѓорче Ставрески на светските филмски фестивали, филмот повторно ќе се прикажува во киното…

пред: 15 дена Оригинален напис: Meta.mk

По светските фестивали, „Исцелител“ повторно во кината низ Македонија

По шестмесечната успешна фестивалска турнеја на филмот „Исцелител“ на младиот Ѓорче Ставрески на светските филмски фестивали, филмот повторно ќе се прикажува во киното…

пред: 15 дена Оригинален напис: Meta.mk