Култура

Независната сцена има цена

автор: Љубиша Арсиќ   Содржината на сторијата е единствена одговорност на авторот и на ниту еден начин не може да се смета дека…

пред: 29 дена Оригинален напис: СКУП

Заврши второто издание на КРИК фестивал за критичка култура

Рускиот уметнички колектив „Что делат“ и локалните учесници го затворија второто издание на КРИК фестивал за критичка култура со перформансот „Настанување со музејот“.

пред: 29 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Критичко преиспитување на правото – серија настани на Правниот факултет „Јустинијан Првио“

Под насловот „Критичко преиспитување на правото“ на Правниот факултет „Јустинијан Први“ ќе биде одржана серија настани како: јавни предавања на домашни и странски

пред: 30 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Македонска филхармонија ќе соработува со црногорскиот симфониски оркестар

Македонската филхармонија и Симфонискиот оркестар на Црна Гора потпишаа меморандум за зајакнување на соработкaтa на двата национални оркестри. Со овој меморандум за соработка,…

пред: 44 дена Оригинален напис: Meta.mk

Алаѓозовски: Со што и со кого се солидаризираа актерите во МНТ?

Министерот за култура, Роберт Алаѓозовски, рече дека вчерашниот чин на актерите во Македонскиот народен театар кои не ја одиграа претставата „Ничија земја“ во…

пред: 46 дена Оригинален напис: Македонија – А1он

Повик на КРИК фестивал за учество на семинар за пишување критика за книжевна, визуелна и изведувачка уметничка продукција

Загрижувачко е отсуството на критичка валоризација на уметничката продукција, како и едукација за користење техники и знаења за критичка аргументација. повеќе

пред: 46 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Јазикот е клуч за среќа

Јазикот е најмоќно орудие за меѓусебно разбирање на луѓето. Mоже да ги зближи или да создаде длабоки јазови меѓу нив и е неопходен

пред: 48 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Презентација на Акто фестивалот во Белград

Презентацијата „Акто фестивал како програма која креира контекст“, на Филип Јовановски, визуелен уметник и Ивана Васева, кураторка, во галеријата Ремонт, се фокусира на

пред: 48 дена Оригинален напис: okno.mk/statii