Култура

Ќе се избориме ли за културата?

Културата мора да добие значајно место во нашиот живот, бидејќи само со културата (и квалитетното образование) ќе се заузди популизмот, неукоста, глупоста, суеверието,

пред: 3 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

(ВИДЕО) Со песна од Арсен Дедиќ, публиката ја одбрани претставата на Оливер Фрљиќ од лутите демонстранти

Претставата „Наше насилство и ваше насилство“ на Оливер Фрљиќ во Сплит предизвика бурни протести, но и интересна реакција на публиката. повеќе

пред: 4 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Премиери на нови македонски кратки филмови на Скопскиот филмски фестивал

Во рамките на 20. јубилејно издание на Скопскиот филмски фестивал, утре премиерно ќе бидат прикажани два краткометражни македонски играни филмови: „Ќе дојдат децата“…

пред: 5 дена Оригинален напис: Meta.mk

Мујо Бучпапај, Жарко Милениќ и Панде Манојлов – добитници на наградата „Струшко слово“

Современиот албански поет, есеист и критичар Мујо Бучпапај, босанско-херцеговачкиот книжевник, поет, есеист, преведувач и критичар Жарко Милениќ и македонскиот публицист, поет, преведувач и…

пред: 6 дена Оригинален напис: Meta.mk

Мујо Бучпапај, Жарко Милениќ и Панде Манојлов – добитници на наградата „Струшко слово“

Современиот албански поет, есеист и критичар Мујо Бучпапај, босанско-херцеговачкиот книжевник, поет, есеист, преведувач и критичар Жарко Милениќ и македонскиот публицист, поет, преведувач и…

пред: 6 дена Оригинален напис: Meta.mk

Се преуредува Куќата на Робевци во Охрид

Националната установа Завод за заштита на спомениците и Музеј Охри работи паралелно на три значајни проекти: конзервација на фасади на неколку објекти во…

пред: 7 дена Оригинален напис: Meta.mk