Европа

Лавров: Референдумот е сè понепопуларен метод за проверка на расположението на народот

Проширувањето на НАТО е грешка и истовремено претставува кршење на „џентлменскиот договор“ меѓу САД и повеќето европски земји (дека Алијанската нема да се…

пред: 3 дена Оригинален напис: Meta.mk

Полска и еврејското прашање

Не е првпат полските политичари да водат битка против изразот „полски логори на смртта“, а овие иницијативи не се блиски само до владејачката

пред: 3 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Што е фашизам? (2)

Во капитализмот, фашистите го мразат сето она што го перцепираат како момент на апстрактно-формална слобода и еднаквост, а може да послужи за поткопување

пред: 6 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Што е фашизам? (1)

Фашизмот е облик на власт, идеологија или движење. Тој не е крут и непромнелив, туку има процесен карактер. повеќе

пред: 7 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Што е „татковина“?

Во идната германска влада ќе има еден хибриден ресор: Министерство за внатрешни работи, градежништво и татковина. Поимот „татковина“ (Heimat) притоа е спорен и

пред: 8 дена Оригинален напис: okno.mk/statii

Унгарска чивија

Орбан не се задоволува со водењето на внатрешната политика. Тој сака да ги обликува и меѓународните односи. Опозицијата тоа не го разбира и

пред: 8 дена Оригинален напис: okno.mk/statii