adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Штипскиот Правен факултет ги презентираше резултатите од истражувањето за користење на дрога


Оригинален напис: Македонија – А1он на 16-05-2018.

Единаесет проценти од средношколците и студентите, кои биле анкетирани користат дрога, покажа анкетата на студентите од Правниот факултет. Ангела Димевска студент од Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип вели дека дрогата најчесто ја користат момчињата, наместо девојчињата, а во делот на статусот, сиромашните и богатите се предаваат на овој порок.

Најчесто злоупотребувана дрога е марихуаната, но исто така имаме и проценти на злоупотребување на лековите за смирување и исто така испитаниците одговориле при ова истражување дека најчесто опојните дроги се злоупотребуваат на музичките фестивали, ноќните клубови и на изолирани периферни места, вели Димевска.

Истражувањето покажува дека 40 отсто од младите знаат за штетноста од користењето на дрогите, но забележуваат дека до неа и лесно се доаѓа.

– Во нашето истражување заклучивме дека поголем број од студентите имаат пристап до опојните дроги, повеќе за разлика од средношколците. Студентите и средношколците се информираат за штетноста на опојните дроги преку различни презентации, обуки, медиуми, интернет и преку комуникација со родителите, а најмалку информации добиваат од своите матични лекари, додаде Сања Стојчевска студент на Правен факултет

Универзитетскиот професор Страшко Стојановски вели дека направиле и споредба со истражувањето од 2015 година, при што анализите покажуваат дека новите резултати се загрижувачки и треба да бидат алармантни за институциите.

– Имаме пораст на злоупотребата на опојни дроги, особено, кај категоријата студенти и друг сериозен индикатор е и тоа што во делот на злоупотребата на опојни дроги оние, кои што се посилно психотропно дејство се повеќе се злоупотребуваат, од некаде околу 2 отсто пред три години, сега расте дури на 12 отсто , вели Стојановски.

Една третина од испитаниците одговориле дека во нивното најблиско опкружување има лица кои се корисници на дрога, а 60 отсто пак одговориле дека имаат подалечни познаници кои користат дрога. Резултатите од истражувањето се достапни за сите институции, а при анкетирањето се опфатени околу 400 средношколци и студенти од целиот источен регион.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock