adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

„Метаморфозис“ во Штип презентираше резултати од истражување за слободен интернет


Оригинален напис: Македонија – А1он на 16-05-2018.

Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“ денеска ги презентираше резултатите од истражувањето „Слободата на интернетот“ пред студентите од штипскиот универзитет „Гоце Делчев“.

Елена Трифуновска од „Метаморфозис“ вели дека интернет медиумите не се регулирани во постојниот Закон за медиуми, со тоа и одговорноста кога некој од човековите права е прекршен, тешко е да се докаже, а за што може да се види и низ минималниот број случаи кои завршиле во судовите. Таа најави дека многу важно за медиумите е што од 25 мај стапува во сила општата регулатива за заштита на лините податоци.

– Тоа е нова регулатива применлива директно во сите земји членки, но и за нас истото ќе важи. Првпат медиумите иако се повластена категорија, односно не одговараат на сите одредби на Законот за заштита на лични податоци. Останува да речеме да бидат привелигирани, но првпат се воведуваат критериуми врз основа на кои што медиумите и медиумските работници ќе треба да се раководат при објавувањето на одредена вест, која содржи лични податоци. Значи системот, како тест да речеме, кои од личните податоци треба да биде објавен во одредена вест, а кои не, ќе биде појасно и поконкретно претставен низ оваа регулатива, вели Трифуновска.

Дејан Георгиевски од Центарот за развој на медиуми, кој учествувал во оваа анализа забележува дека интернет медиумите имаат големо влијание во една заедница, но и на глобално ниво, а тоа се гледа низ случајот со Брегзит, претседателските избори во САД, а и дел од македонските веб и интернет страници кои функционираат како пропагатори или за односи за јавност на соодветни политички партии.

– Интернетот донесе многу промени, една од најзначајни е тоа што озвоможи процесот на јавно информирање да се прошири на многу повеќе актери, а не само на новинарите, кои тоа го прават во една форма, која што донекаде ограничена е слобода на изразување. Меѓутоа, денес може да информира секој, кој што има мобилен телефон, фејсбук профил или твитер, може да известува за што сака, без да се грижи за стандардите на новинарство, вели Геогриевски.

Но, како што забележува тој, како ќе се решава овој проблем ќе се види во текот на наредниот период. Резултатите од ова истражување се достапни за јавноста.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock