adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Ристовски: Претседателот на Врховен засега ќе има право на глас во Судскиот совет, подетално ќе се расправа во јуни


Оригинален напис: Македонија – А1он на 16-04-2018.

Законите за кривична постапка и Јавно обвинителство денеска не се најдоа на дневен ред на Комисијата за политички систем затоа што тие веќе се во парламентарна процедура, објасни заменикот министер за правда, Оливер Ристовски, по што додаде дека измените во овие закони се мали и прецизни.

-Во законот за кривична постапка измените се околу ПИМ мерките, но се работи за кратки и прецизни измени кои не беа денеска предмет на расправа бидејќи веќе се во парламентарна процедура. Ова гласање требаше да се одржи минатата недела но се одложи поради внатрепартиско усогласување кај опозицијата, рече Ристовски.

Кај законот за судовите тој информира дека главната промена е околу дисциплинската одговорност на судиите. Предлогот за измените во овој закон кои се поставени во три дела се поднесени од министерството за правда и усогласени со опозицијата.

Во Законот за судски совет најголемата измена е во делот на одземање на правото на глас на претседателот на Врховниот суд.

-Министерството за правда смета дека покрај министерот за правда кој нема право на глас во Советот,право на глас не треба да има ни претседателот на Врховниот суд. Тука не успеавме да се усогласиме со опозицијата и го вративме правото на глас на претседателот на Врховен со тоа што во големиот пакет измени за судскиот совет кој ќе следи јуни и јули каде ќе се утврдува мандатот на членовите повторно ќе се размислува околу правото на глас на претседателот на Врховен суд, рече Ристовски.

Тој информираше дека овие закони ќе одат на Венецијанска комисија, по што ќе видат што ќе се случи. Доколку во јуни од комисијата добијат забелешки, законите повторно ќе бидат предмет на разгледување .

-Овие закони се дел од планот 3-6-9, дел од усогласувањето со забелешките на Прибе, но највеќе со забелешките од Венецијанската комисија од 2015 година. Европа ги бара овие закони, го бара и третиот голем сет во кој е потребно подлабока анализа поради тоа што ќе се смени целиот концепт на работата на Судскиот совет. Членовите кои се избрани да судат, а повремено да одат на седници на Советот, а петте члена избрани од Собранието да си ја работат својата работа и меѓу нив не може да има активни судии и да доаѓаат само на седниците на Советот, рече заменик министерот.

Тој исто така информираше дека сетот на закони за Јавно обвинителство и за Советот на јавни обвинители со странски експерт во нацрт форма ќе се работи оваа недела, а потоа работните групи при министерството за правда ќе изработат драфт и предлог верзија на двата закони.

Доколку се одлучиме да биде двотреитнско бирањето тоа ќе влезе во Законот. Реформите во судството ќе траат, не е само до законите, тие не беа лоши и претходно ова се само доусовршувања на законите кои сепак не можат да ги сменат судиите. Се надеваме дека судиите сами ќе сфатат дека треба да бидат сменети и дека треба да судат во интерес на граѓаните на Република Македонија, рече Ристовски.

Виктор Јованов


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock