adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Во Прилеп одбележан светскиот ден на децата со даунов синдром


Оригинален напис: Македонија – А1он на 21-03-2018.

Во прилепското основно училиште „Климент Охридски“ кое има и посебни паралелки денеска се одбележа Светскиот ден на децата со даунов синдром, при што се спроведе и хумана акција.

Според Рената Андоноска, наставник-дефектолог во училиштето настава следат шест деца со даунов синдром, три во обичните, и уште три деца во посебните паралелки. Програмата според која работат, вели треба да се приспособи.

– Во посебните паралелки се три дечиња со даунов синдром. Две се во второ одделение на возраст од седум години и едно во деветтто одделение на возраст од 15 години. Училиштето се грижи за децата и нивното вклучување во секојдневните активности и за нива социјализација. Акцентот се става за подобрување на нивната моторика и за нивното описменување, математика. Имаме програма од Бирото за развој на образование според која работиме. Се трудиме да ги приспособиме програмите според индивидуалните способности. децата бараат поголема ангажираност. Потребно е приспособување на програмите. Јас работам со децата од втопро одделение. Треба да се намалат целите. конкретно, во трето одделение програмата е обемна, бара изучување на ракописни букцви и латиница што е многу за децата па затоа треба поедноставување на програмските активности, објаснува Андоноска.

Мира Митреска е родител-старател на дете со даунов синдром на возраст од 11 години. Вели, кај неа е уште од бебе и за него веќе се грижи 10 години. Се грижи и за дете со аутизам. Најбитна е љубовта која треба да се брои, а не хромозомите.

– Најбитни се грижата, секојдневно, и њубовта која им се дарува на децата со даунов синдром. Работиме секојдневно во сите активности сме вклучени. Задоволна сум од наставникот во училуиштето, зашто се труди несебично. Но, во се најбитно е да се пружи љубовта со која може да се постигне се, вели митреска.

По повод светскиотден на децата со даунов синдром Детската амбасада за сите деца во светот изработи украси и денеска другите деца ги купуваа во хумани цели.

– Украсите ги изработија децата од детската амбасада во текот на вчерашниот ден. денеска нивните другарќиња ги купуваат, а парите собрани од акцијата се наменети за потребите на децата со даунов синдром, вели Александра Северкоска Стојаноски извршен директор на детската амбасада за сите деца во светот.

Прилепската локална самоуправа се вклучува и ги поддржува активностите за децата со даунов синдром.

– Многу е битно да ја дадеме сесрдната поддршка на децата со даунов синдром и тоа го правиме, а може да се смета на нашата поддршка и во иднина, вели Тони Камчески член на прилепскиот совет.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock