adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Ќе се разгледува можноста да се субвенционира поставувањето фотонапонски панели за граѓаните да продаваат струја


Оригинален напис: Правдико на 16-01-2018.

Министерството за економија за „Макфакс“ потврди дека по донесувањето на Законот за енергетиката и подзаконските акти, ќе се разгледува можноста за субвенционирање на поставувањето фотонапонски панели за граѓаните и домаќинствата. Оттаму потврдија дека начинот за приклучување, користење и пристап на електродистрибутивниот систем од корисниците што произведуваат електрична енергија од обновливи извори на енергија ќе бидат уредени со мрежните правила за дистибуција. Тие правила, според објаснувањето од Министерството, ќе треба да се донесат во рок од една година од денот на стапувањето во сила на Законот за енергетиката.

„Со ова им се дава можност на граѓаните да инсталираат соодвени панели во своите домаќинства и да произведуваат електрична енергија за свои потреби, со што се придонесува за унапредување на енергетската ефиксност и искористувањето на обвновливите извори на енергија во домаќинствата, со оглед на тоа што сè уште во голем дел од домаќинствата во РМ електричната енергија се користи за затоплување. Најголемата корист од оваа мерка е за потрошувачите бидејќи со инсталирањето во домаќинствата се намалуваат трошоците на домаќинството за електрична енергија“, велат од Министерството за „Макфакс“.

На прашањето дали државата преку Министерството за економија и Владата размислува за воведување евентуални бенефиции за граѓаните што би се одлучиле за поставување вакви панели, од Министерството одговорија дека во третиот акционен план за енергетска ефикасност за периодот од 2016 до 2018 година се предвидени и мерки за резиденцијалниот сектор во кои се дава примат на поставување поширока примена на термални сончеви колектори и пумпи за греење и користење ефикасни печки на дрва, односно замена на старите печки на дрва со нови печки на пелети.

За целите на преносот на законодавството на ЕУ и изготвување нацрт-текст на закон за енергетика Министерството за економија формира работна група и работни подгрупи за пазар на електрична енергија, пазар на природен гас, пазар на топлинска енергија и пазар на нафта и нафтени деривати, како и обновливи извори на енергија, во кои беа вклучени претставници од надлежните министерства и институции и вршителите на енергетските дејности, кои дадоа придонес во изготвувањето на одредбите на законот.

В. М.

Извор: Макфакс


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock