adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Медицинскиот факултет распиша 104 специјализации


Оригинален напис: Македонија – А1он на 13-01-2018.

Медицинскиот факултет во Скопје на 11 јануари распиша јавен оглас за пријавувавање кандидати за специјализации и супспецијализации за 2018 година. Според објавата на веб-страницата на Маедицинскиот факултет, станува збор за 104 приватни специјализации и 8 супспецијализации. Во вкупната бројка има предвидено специјализации за четворица абдоминални хирурзи, исто толкав број анестезиолози и гинеколози, 5 интернисти, тројца кардиолози, инфектолози и трауматолози, шест нефролози… Конкурсот за пријавување кандидати за специјалзанти е објавен пред да бидат донесени измените на Законот за здравствена заштита, кои се подготвуваат подолг временски период. Од Здружението на лекари-специјализанти не беа достапни за коментар.

Новиот министер за здравство, Венко Филипче, на прес-конференција пред новинарите рече дека Владата првпат предвидела средства за вработување на 348 приватни специјализанти. Младите лекари кои се на специјализација треба да добиваат плата во висина на минималната плата гарантирана за општ лекар. Филипче на прес-конференцијата рече дека работат активно со Медицинскиот факултет и Лекарската комора за изнаоѓање соодветен начин за распишување специјализации за одредени медицински гранки врз основа на потребите на стручните здруженија и клиниките.

Најголемиот оглас за специјализации и супспецијализации во 2015 година го објави ексминистерот за здравство Никола Тодоров од вкупно 308 специјализации и 75 субспецијализации. Во 2016 година, Министерството за здравство распиша нов оглас за 100 кофинансирани специјализации за невработени и доктори кои не работат во јавни здравствени установи. Лекарите специјализанти во 2016 година првпат излегоа на протест пред Министерството за здравство, меѓу другото незадоволни и од нерешениот статус за време на спеецијализацијата. Специјализантите во текот на својата специјализација не добиваа плата, немаа статус на вработени лица, беа без здравствено и пензиско осигурување.

Надоместокот за спроведување на теоретската настава и практичната обука и за полагање на испит за специјализации, односно супспецијализации e од 9.600 евра за четири години до 13.600 евра за шест години во хируршките гранки односно од 3.300 евра за три години до 11.200 евра за шест години во нехируршките гранки. Овие суми важат само за македонски државјани. За странски државјани изнесуваат 16.000 евра во сите гранки и за сите периоди.

В. М.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock