adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Наташа Сарџоска – Во муграта на револуцијата


Оригинален напис: #100TPC – Macedonia на 13-09-2017.

Чекорам по кралскиот град
По факли скршени
Заби зариени во дивото месо
Светла придушени во ноќта глува
Моите мисли потамина ти ги предавам
Столчени над катанци р’ѓосани
Европските тајни отрови
Ветувањата за вечниот живот
Твојот премин твој беспокој
А Ти, ти прскаш во густиот здив
Прскаат сите твои измами
Сплотени азган волци
Ујдисани заговори
Бездомници трескавични
И твоето пак се враќа време
Твојот непостој
Тој сив пламен на сотрената империја
Слечените здолништа на срамот
Во грабежот врескаат нивните лаги
Дур врвулица од замелушени џелати
Во вените те опседнува
Те запоседнува крадешкум
Молчиш ти
Молчам и јас
Час е пред часот
Здивот надчовечки
По улиците лутаме со кучињата браќа скитници
Каде само самотијата е мера на времето
Знаеме
Јасно е сè
Прсти само нè делат од постот за слободата
На ова тло предавничко го вдишуваме просторот
Меѓу нас
Нема ништо
Сал бистро студенило
Кислород ноздри што разорува
Крв што зоврива
В месо бодро ни се зарива
Светлата нејасни
Во далечината се
Неодредени членови
Неверни глаголи
Неоткриени именки
Меѓу нас
Време
Што нè дели и спојува
Време што сме го сонувале
Но останало неизвесно
Време избор што ќе роди
Белило и повесмо
Време жезла со солзи на робови штоќе излее

Чекорам по кралскиот град
По коски скршени
Пот кобна на воин битка што знае дека губи
Назад го нема
Напред не се знае
А муграта секогаш победнички осамува
Зад златото гнило.

Виена, 20.11.2016


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock