adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Разберете ги проблемите на Порторико со Вашингтон преку сатира


Оригинален напис: Global Voices на македонски на 10-08-2017.

Screenshot taken from video.

Кадар од видеото.

Во време кога сите вести за Порторико на обичните медиуми се цврсто фокусирани на фискалните и економските тешкотии на островот, лавината од негативни наслови која кружи на социјалните медиуми се чини незадржлива.

Токму во вакво време, сатирата може да стапи на сцена и да одигра многу важна улога во помагањето да се разберат вестите, или ако сакате, начините на кои вестите често се местат.

Луѓето зад Џус Медиа (The Juice Media), сатирична страница на Фејсбук, направија видео кое ги опфаќа работите за кои тие мислат дека се коренот на порториканските неволји и недостатоци: американскиот колонијализам.

По многуте споделувања на Фејсбук, креаторите беа охрабрени да го направат видеото кое следи по успехот на слично видео посветено на Хаваи, а е дел од нивната серија „Искрена владина реклама“.

Видеото опфаќа некои од начините на кои владата на САД го експлоатирала Порторико низ историјата, од користење на островот како полигон за воени вежби со децении, до стерилизација на преку една третина од порториканските жени без нивно знаење или согласност во средината на дваесеттиот век.

Веселата презентерка во видеото започнува вака:

Fortunately, however, few know about the real Puerto Rico, a Territory of the United States since 1898 when we seized it from the Spanish […] who in turn stole it from the Taino […] Which makes Puerto Ricans US citizens—well second-class citizens… [because] despite fighting in every one of our wars they still can’t vote for President and have no representation in Congress. In other words, US citizens who have f*-all say in the laws the US Government makes for them…

За среќа, малку знаат за вистинското Порторико, Територија на Соединетите Американски Држави од 1898 кога ја грабнавме од Шпанците […] кои претходно ја украле од домородците Таино […] Тоа ги прави Порториканците граѓани на САД – всушност второкласни граѓани… [бидејќи] и покрај тоа што тие се борат во секоја војна што ја водиме, сѐ уште не можат да гласаат за претседател и немаат нивни претставници во Конгресот. Со други зборови, граѓани на САД кои ги множат со нула кога станува збор за законите подготвени од американската влада за нив…

Погледнете го целосното видео подолу:


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock