adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Со изотопски методи ќе се утврдува составот и староста на водата во Охридското Езеро


Оригинален напис: Македонија – А1он на 10-07-2017.

Со примена на изотопски методи експерти од Хидробиолошки завод од Охрид и Институтот за нуклеарни истражувања од Дебрецен, при Унгарската Академија на науките ќе ги утврдуваат составот и староста на водата во Охридското Езеро.

Првичната цел, според Маријан Темоски координатор на истражувањата од Центарот за изотопска климатологија и проучување на животна средина, е утврдување на времето на задржување на водата во езерото, прв пат со примена на изотопски методи, но ќе се добијат и дополнителни информации за различни параметри на водата.

– Се надеваме дека ќе имаме успешна реализација и ова е само почеток на нашата соработка. Вклучени сме во повеќе истражувања во Македонија и се надеваме дека ќе воспоставиме соработка со повеќе институции бидејќи аналитичките способности на лабораторијата се големи и имаме можности за различни анализи. Македонија е една богата земја со многу можности за научни истражувања на различни теми кои можат да имаат широко меѓународно значење, истакна Темоски.

Тој денеска на прес-конференција најави истражување и на глацијалните езера на Јабланица и Пелистер каде ќе се бушат седиментите од езерата ќе се земаат сонди врз кои ќе се прават анализа на нивните геохемиски карактеристики со цел палеоклиматски реконструкции, чиј теренски дел ќе се започне кон крајот на јули.

Директорката на Хидробиолошки завод – Охрид, Елизабета Велјаноска – Сарафилоска информира дека соработката е резултат на потпишаниот меморандум меѓу двете институции, кој вклучува зголемена меѓусебна научна соработка, размена на идеи, кадри, искуства и учество во заедничко научно истражувачки проекти.

– Овогодишните истражувања на Охридското Езеро, ќе траат до 16 јули ќе опфаќаат собирање мостри вода на повеќе локации од езерото и на различни длабочини. Потоа следат лабораториски анализи, дел ќе се вршат во Хидробиолошки завод, кои ќе укажуваат на квалитетот на водата во Охридското Езеро вклучувајќи го нутриентното и органското оптоварување и присуството на тешки метали, додека во Центарот за изотопска климатологија и проучување на животната средина на Институтот за нуклеарни проучувања при Унгарската академија на науки ќе бидат останатите истражувања, истакна Велјаноска – Сарафилоска.

Раководител на Центарот за изотопска климатологија и проучување на животната средина Ласло Палчу појасни дека лабораторијата се занимава со изотопски истражаувања на климатските услови, физичките и хемиските. Основно во истражувањата, според него, се климатските услови во минатото и сега, како и развој на климата во иднина.

– Во наредните 10 дена ќе земеме најмалку 100 мостри од водата од езерото и врз нивно изучување сакаме да ја утврдиме староста на водата, начинот на мешање на водата и другите нејзини параметри, рече Палчу.

Аналитичкиот дел треба да заврши до крајот на оваа или почетокот на следната година, а потоа преку публикација резултатите ќе бидат достапни за јавноста.

Прашани за поврзаноста на езерото со моменталните сеизмички движења во охридскиот регион Темоски смета дека нема директна поврзаност на раседите со Охридското Езеро.

– Главните раседи кои ја контролираат еволуцијата на Охридското Езеро се главно со меридијански правец, север-југ, овој активниот расед е сосема во спротивен правец. Не би го поврзал ниту испуштањето на водата од езерото со сеизмичките движења, нагласи Темоски.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock