adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Михајловски: Централниот комитет на ВМРО-ДПМНЕ ќе ја прифати нашата декларација ако му биде дозволено да расправа


Оригинален напис: Фокус на 30-06-2017.

Декларацијата за демократизација и модернизација на ВМРО ДПМНЕ е една можност подобро да ги искажеме нашите ставови, но најбитно – да ги истакнеме принципите, врз база на кои предлагаме да се спроведат суштинските реформи во партијата и да се изготви измената и дополна на партискиот Статут, изјави за Фокус Александар Михајловски, еден од предводниците на иницијативата за реформи во опозициската партија.

ФОКУС Каков епилог очекувате од оваа декларација, односно верувате ли дека Централниот комитет на партијата ќе ја прифати, дека таа ќе го зголеми бројот на вашите истомисленици и поддржувачи меѓу членството итн.?

Мијловски Веруваме дека доколку Декларацијата за демократизација и модернизација на ВМРО-ДПМНЕ биде доставена на разгледување пред членовите на Централниот комитет на партијата, ќе биде во целост прифатена, од едноставна причина што мнозинството во ЦК размислува како нас. Но, искрено, се сомневам дека ќе им биде дозволено да расправаат и да одлучуваат на таа тема.

ФОКУС Дали мислите дека принципите што ги наведувате во декларацијата врз основа на кои треба да се измени статутот, меѓу кои слобода на говор и мисла, рамноправност и сл., се загрозени сега, или, пак, се доведени во прашање многу одамна?

Михајловски Декларацијата е насловена како “Демократска ВМРО ДПМНЕ за демократска Македонија”, од причина што сме свесни дека тие принципи не се практикуваат на целокупната политичка сцена во Република Македонија. Се разбира, истите недостасуваат во ВМРО ДПМНЕ, особено последниве години од дејствувањето на партијата. Најважно е да изградиме консензус во однос на нив од страна на сите нас во партијата, и да започнеме со конкретни мерки за нивна имплементација. Тоа особено во процесот на дефинирање на конкретните измени на Статутот на ВМРО ДПМНЕ.

ФОКУС Во декларацијата барате и принцип на личен интегритет и на одговорност, па на колку од членовите на партиското раководство, односно од членови на партискиот Извршен комитет, овие принципи им дозволуваат и понатаму да бидат на високи партиски функции?

Михајловски Степенот на зрелост на едно лице е дирекно поврзан со неговата подготвеност да преземе лична одговорност за своите постапки. Единствено лица со личен интегритет може да изградат капацитетни органи на партијата. Досега се практикуваше на најистакнати позиции да се именуваат лица со тесен капацитет и без никаков личен интегритет. Тоа е една од причините што се дозволи таков степен на централизација и изградба на погрешни политики. Тоа мора да се менува и за кратко да стане минато како пракса во ВМРО ДПМНЕ.

В.С.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock