where to buy white mountaineering adidas eqt boost 93 17 white mountaineering x adidas eqt 93 17 boost adidas eqt support adv triple black adidas eqt support adv sub green new adidas eqt adv support will release classic green accented color scheme adidas eqt support adv triple black turbo red adidas eqt support adv triple black releases summer adidas eqt support adv triple black available now adidas eqt support adv sub green available now adidas eqt support adv black turbo red adidas eqt support turbo pack adidas eqt adidas debuts springsummer 2017 eqt collection due january 26th adidas eqt adidas originals eqt black pack adidas eqt support black pack adidas originals eqt black pack adidas adds a new boost sole to the eqt support 9317 adidas eqt support 9317 blackpink adidas eqt support adv cool grey

Совет на Европа: Новинарите изложени на притисок и автоцензура


Оригинален напис: Правдико на 20-04-2017.

Новинарите во Европа се изложени на насилство и притисок, се наведува во извештај на Советот на Европа.

Во извештајот се посочува дека европските новинари се изложени на неоправдано мешање во нивната работа, што резултира со страв и автоцензура.

– Секој трет од вкупно 940 испитаници во анкетата изјавил дека во последните три години бил жртва на физичко насилство поради професионалната дејност. Новинарите (69 проценти) често се жртви на на физичка закана и понижување, се наведува во извештајот.

На второ место (53 отсто) новинарите трпат закани по интернет – лични напади или клевети. Половина од анкетираните новинари изјавиле дека биле под притисок на интересни групи, 46 отсто добиле физички закани, а 43 проценти трпеле притисок од политички групи. Новинарите често се жртви и на следење (39 отсто), како и на притисокк од полицијата (35 проценти).

Приближно три четвртини од новинарите изјавиле дека не се заштитени од следење, а половината мислат дека нивните извори не можат да бидат заштитени. Секој петти новинар бил жртва на кражба или му биле одземени средствата за работа, додека еден од пет новинари бил заплашуван со притвор или судски процес.

Случаите со физичко насилство врз новинарите се најчести во Јужен Кавказ и во Турција, но такви случаи се забележани и во земјите на Европска унија и во држави кои не се членки на блокот.

Половината од анкетираните се новинари со над 15-годишно искуство.

Во извештајот се посочува дека новинарите најчесто се изложени на психолошки притисок (60 проценти), притисок преку интернет (57), притисок од одредени лица (51), притисок од интересни групи (45), физичко насилство (41 отсто). Секој трет новинар чувствува закана за семејството и пријателите.

Истражувањето покажува и дека нивото на автоцензура меѓу новинарите во Европа е на висок ниво. Секој петти новинар бил под притисок да напише текст „подобен“ за уредниците, а секој трет бил под притисок да го „омекне“ текстот. На секој четврти новинар му било сугерирано да ја прикрие информацијата, а на 15 проценти – да се откажат од приказната.

Околу 40 отсто од новинарите изјавиле дека обидите за притисок го зголемиле нивниот отпор против цензурата, без оглед дали е наметната или е автоцензура.

Извор: Макфакс


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock