adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Текстилните работници – маргинализирани и без синдикална заштита


Оригинален напис: Слободна Македонија на 20-03-2017.

glasno-ok

Денес  на прес конференција здружението на граѓани ,,Гласно“  кое ги застапува правата на текстилните и кожарските работници посочи дека и понатаму оваа група на работници кои се 30 000 на територија на источна Македонија се маргинализирани и никој не ги застапува нивните права.

Овие работници земаат плата преку трансакциска сметка, но дел  платата ја земаат и на рака во плик, што е кршење на законот и затајување на данок. Никоја од надлежните институции не врши контрола на ваквото грубо кршење на законите од страна на работодавачите.

,,Работниците овие неправилности ги пријавуваат во здружението, но никогаш во некоја институција, бидејќи не веруваат во нив “ – истакнува Горан Трајков, член на здружението.

Текстилните работници се најниско платените работници во државата и не постојат реални синдикати кои ги штитат нивните работнички права. На хартија тие се членови на репрезентативен синдикат во склоп на ССМ, но реално синдикатот повеќе е од корист  на работодавачот, бидејќи преку репрезентативноста, која работодавачот успеал да ја наметне кај работниците и ги зачленил во синдикатот, добива можност да донесува и менува закони во своја корист. Една таква измена стои во законот за минимална плата каде во спорниот член 2 нормираниот учинок на работниците не им дава можност за реална заработка и земање на поголема плата и покрај нивната максимална ангажираност. Нормите во текстилните фабрики се нереално поставени и работниците не можат да ги постигнат.

На овие работници најитно им е потребна правна помош која им ја нудат невладини организации и Хелсиншкиот комитет со цел проблемите да се актуализираат и правно да се разрешат.

 


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock