adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd racer core black solar pink adidas nmd racer solar pink release date adidas nmd racer solar pink adidas nmd racer hot pink cq2442 release info adidas nmd racer cq2442 cq2032 release date adidas nmd racer solar pink cq2442 adidas nmd racer colorways release date adidas nmd racer primeknit colorways release dates adidas nmd r1 linen camo releasing soon adidas nmd r1 primeknit linen khaki releases may adidas nmd r1 stlt linen cq2030 release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink lifestyle look adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink adidas nmd r1 primeknit stlt solar pink release date

Започна средбата меѓу Изетбеговиќ и експертите за преиспитување на пресудата за геноцид


Оригинален напис: Правдико на 17-02-2017.

Член на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ ќе ја објави одлуката за тоа дали ќе биде покрената ревизија на пресудата донесена од Босна и Херцеговина против Србија.

Консултациите ќе се одржат во салата под покровителство на бошњачкиот член на Претседателството на БиХ, Бакир Изетбеговиќ.

Во Сараево, почна собирот наречен Советување за поднесената ревизија на пресудата на Меѓународниот суд на правдата во тужбата на Босна и Херцеговина против Србија и Црна Гора за повреда на Конвенцијата за спречување и казнување на злосторството на геноцид.

Покровител е член на Претседателство на БиХ, Бакир Изетбеговиќ, a официјалнитe организатори се Фондацијата за правда на Босна и Херцеговина и Институтот за истражување на злосторствата против човештвото и меѓународното право.

Во Сараево Градското собрание поради овој повод се поканети експерти од различни области, а по средбата ќе бидат познати повеќе детали за започнување на постапката за преиспитување на пресудата од 2007 година, според која Србија не беше прогласена виновна за геноцид, но тоа е за неуспехот да се спречат и казнат сторителите. Крајниот рок за поднесување на барањето за ревизија истекува на 26 февруари.

“Меѓу оние кои дојдоа на средбата, која се одвиваше зад затворени врати во Сараево во Градското собрание се Ејуп Ганиќ, претставници на организацијата Мајките од Сребреница. Пристигна и реис-ул-улема на Исламската заедница во БиХ, и Шефик Џаферовиќ и Фахрудин Радончиќ”. Nа средбата дојдоа неколку правни експерти, вклучувајќи го и БиХ.агент Сакиб Софтиќ.

Се очекува обраќање на Изетбеговиќ за медиумите по завршувањето на консултациите. Можно е Изетбеговиќ да ја објави конечната одлука за тоа дали ќе биде поднесено барање за преиспитување на пресудата.

Судот пресуди дека Србија не постапил во заговор со намера да изврши геноцид, ниту поттикнаа извршување на геноцид.

Во четвртокот, на руската амбасада во Босна и Херцеговина, рече дека иницијативата за лансирање на преиспитување на пресудата донесена од Босна и Херцеговина против Србија може да има сериозни последици за стабилноста, политичка хармонија и меѓуетничкиот дијалог во Босна и Херцеговина, социјалниот мир и економски развој, како и државните во регионот како целина.

“Имајќи го предвид горенаведеното, повикуваме уште еднаш внимателно да се процени целисходноста на таквата агенда, која работи на штета на односите во јакнење на довербата, дијалог и соработка, без кои напредокот на Босна и Херцеговина, како мултиетничка држава не е можен”, изјави во четвртокот на Руската амбасада во Босна и Херцеговина.

И шефот на Организацијата за безбедност и соработка (ОБСЕ) во Босна и Херцеговина Џонатан Мур оценети минатата недела дека ревизијата само би ја влошила состојбата во Босна и Херцеговина и во регионот, и не постои можност за промена на пресудата од 2007 година, со која Владата во Белград беше ослободена од вина.

Изетбеговиќ претходно најави дека одлуката за тоа дали ќе има ревизија на пресудата, да се направи врз основа на правни аргументи и дека тоа нема да влијае на политиката.

Коментирајќи во врска со оваа можност, Изетбеговиќ, потврди дека тој е свесен за можните последици, вклучувајќи го и влошувањето на односите во рамките на Босна и Херцеговина, како и оние со Србија, оценувајќи дека за евентуална ревизија може да доведе до “најголемата постдејтонска криза”.


0.0000000000000
adidas yeezy boost 350 v2 black red 2017 more images adidas yeezy boost 350 v2 blackwhite releases tomorrow how to get adidas yeezy boost 350 pirate black online adidas yeezy boost 350 v2 black white release reminder adidas yeezy 350 boost moonrock release date adidas yeezy boost 350 moonrock nike air max 95 light taupe adidas yeezy boost 350 pirate black restock new images of the adidas yeezy boost 350 moonrock are here adidas yeezy boost 350 moonrock yeezy boost 350 adidas yeezy 350 boost v2 turtle dove toddler yeezy boosts come turtle dove pirate black check adidas yeezy boost 350 turtle dove football cleats store list for adidas yeezy boost 350 tan white adidas yeezy 350 boost adidas yeezy 350 boost low yeezy boost 350 pirate black release details yeezy boost 350 v2 black white adidas yeezy 350 boost turtle dove re release restock